Kebab to rozpoznawalny w całej Europie i poza jej granicami symbol kuchni bliskowschodniej. W ciągu ostatnich trzech dekad w Polsce to popularne danie stało się jednak również symbolem imigracji, wolnego handlu i tego, jak praca i przedsiębiorczość sprzyjają tolerancji i asymilacji cudzoziemców w społeczeństwie. Tym właśnie zagadnieniom poświęcony jest najnowszy film dokumentalny zrealizowany przez Fundację Wolności i Przedsiębiorczości pod tytułem Kebab. Danie Polaków, który miał swoją premierę w poniedziałek.
Autorzy produkcji – między innymi członek naszego Stowarzyszenia Sebastian Węglarz oraz dwóch Członków Honorowych: Kamil Grzebyta i dr Marcin Chmielowski – połączyli siły z popularnym podróżnikiem i krytykiem kulinarnym Robertem Makłowiczem, by wspólnie opowiedzieć fascynującą historię z pogranicza kuchni, ekonomii i socjologii. Bohaterem tytułowym tej historii jest oczywiście kebab, ale słuchając licznych wywiadów z osobami opowiadającymi o tej potrawie, jej nowo powstałym miejscu w polskiej kulturze i realiach rynku kebabowego, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że prawdziwymi głównymi bohaterami są tu wolny rynek i ludzkie działanie.
Gorąco (niczym świeżo przygotowany kebab) zachęcamy do obejrzenia omawianego filmu, jak również do wspierania jego twórców, by mogli w dalszym ciągu przygotowywać tego typu wartościowe treści.
Link do filmu na YouTube znajduje się W TYM MIEJSCU.
Stowarzyszenie Libertariańskie